Creditcards vergelijken

Wat is een Prepaid Creditcard?

Een creditcard is erg handig! Makkelijk betalen op internet, op reis,... en uw aankopen zijn zelfs verzekerd. Maar niet voor iedereen is een normale creditcard mogelijk. Misschien wilt u de uitgaven onder controle houden? Met een gewone creditcard kan u natuurlijk blijven uitgeven, de rekening komt toch pas achteraf! Of misschien heeft u een negatieve BKR codering? In dat geval zal er u zelfs geen creditcard worden toegekend waardoor u alle voordelen moet missen!

Gelukkig bestaan er Prepaid creditcards. Qua uiterlijk zijn ze niet te onderscheiden van de normale creditcards, maar ze werken wel helemaal anders. Bij een prepaid creditcard kan u nooit op krediet kopen: u moet eerst geld op de kaart storten. Is het gestorte geld opgebruikt, dan kan u niets meer aankopen. Handig dus om niet teveel uit te geven. En gezien het niet over uitgaven op krediet gaat, is een BKR check helemaal niet nodig. Iedereen kan dus een prepaid creditcard aanvragen.

Prepaid Creditcards vergelijken

Er zijn heel wat aanbieders op de markt van prepaid creditcards. De mogelijkheden en de kosten kunnen erg verschillen. Twee belangrijke kosten zijn de aankoopprijs van de kaart (of de jaarlijkse bijdrage) en de opwaardeerkosten. Telkens u geld op uw kaart wil storten zal er een kost in rekening gebracht worden. Dit kan een vast tarief zijn, maar sommige aanbieders werken ook met een percentage. Als u 4 keer per jaar 500 euro stort en er worden 1% kosten gerekend, dan betaalt u al 20 euro per jaar om de kaart op te laden. Vergelijk daarom goed de jaarlijkse bijdrages en de opwaardeerkosten.

Vergelijk prepaid creditcards >>


Van credit- naar debetcard

De prepaid-creditcard is in feite een debetcard. In plaats van achteraf een schuld af te lossen, bepaalt u zelf vooraf uw bestedingsruimte door een bepaald bedrag over te maken. In plaats van direct te betalen met uw betaalpas of achteraf te betalen met w creditcard, kunt u nu dus vooruit betalen met uw prepaid creditcard.

Aanvragen zonder inkomenscheck

Als u door de bank niet als kredietwaardig wordt beschouwd en daarom geen creditcard krijgt, kunt u kiezen voor het aanvragen van een prepaid creditcard. Een dergelijke kredietkaart heeft dezelfde functionaliteiten, maar wel met een opmerkelijk verschil en dat is dat er geen betalingen op krediet kunnen worden verricht. Een BKR-toetsing of inkomenscheck is niet nodig, waardoor de kaart een uitkomst is voor mensen die niet meer in aanmerking komen voor een bankkrediet of krediet van hun creditcardmaatschappij. De kaart is gretig in trek bij notoire schuldenaars, maar ook studenten zien er een uitweg in.

De prepaid creditcard is een uitkomst voor mensen die hun uitgaven willen beheren door zichzelf vooraf een kredietlimiet op te leggen. Een prepaid creditcard kan namelijk alleen gebruikt worden als er voldoende geld op het tegoed staat. In dat geval kan de kaart dus ook gezien worden als een pinpas maar met de voordelen van het kunnen betalen met een creditcard. De houder van de kaart zal zelf eerst het saldo van de prepaid creditcard moeten opwaarden, zoals bij een prepaid gsm ook het geval is, en er daarna pas gebruik van kunnen maken. Het is dus niet mogelijk om met deze kaart een schuld op te bouwen, omdat alleen het saldo gebruikt kan worden. Om deze reden zal er bij het aanvragen van een van de prepaid creditcards ook geen inkomenseis zijn of een controle bij het BKR worden uitgevoerd. De bank is er immers zeker van dat er geen schuld wordt opgebouwd, die achteraf niet betaald zou kunnen worden.

Prepaid creditcards zijn dus een uitkomst voor iedereen die wordt afgewezen voor een standaard creditcard, maar ook voor consumenten, die zelf liever niet geconfronteerd worden met een schuld achteraf en direct willen betalen. Ook ouders die graag een creditcard meegeven als hun kinderen op reis vertrekken zijn gelukkig met de prepaid creditcards. Een aanvraag voor een van de prepaid creditcards kan online worden ingediend en ook studenten kunnen van de voordelen van deze kaart profiteren. Een prepaid creditcard wordt overigens ook wel een debetcard genoemd.

Voordeel vooral voor de kaartverstrekker

Addertje onder het gras is dat er weliswaar geen torenhoge rentes over het krediet geheven worden, zoals bij een traditionele creditcard het geval is, maar dat de kaartverstrekker wél de rentevruchten van het voorgeschoten bedrag plukt. En er staat bovendien een periodieke vergoeding tegenover het gebruik van de kaart, terwijl zelfs voor het opladen van de kaart bij de meeste aanbieders een kost moet betaald worden. Om deze redenen is een traditionele creditcard meestal interessanter, maar dan moet u wel voldoende kredietwaardig zijn om zulk een creditcard aan te vragen.

Normale Creditcard

visa mastercard

Bij een normale creditcard geeft de bank u een maandelijkse kredietlimiet van bijvoorbeeld €1 250, €2 500 of €5000. De uitgaven die u tijdens een bepaalde maand doet worden bij het begin van de volgende maand afgerekend. U koopt dus op krediet en 'leent' geld dat u later moet terugbetalen. Bovendien zijn vrijwel al uw aankopen automatisch 180 dagen verzekerd tegen verlies, schade en diefstal. Bekende cards zijn de Mastercard Classic, de Visa World Card of de American Express creditcards.

Prepaid Creditcard (debitcard)

prepaid creditcard

Een prepaid creditcard geeft u alle mogelijkheden van een gewone creditcard, zodat u deze handig kan meenemen op reis of gebruiken voor spullen te kopen in online shops. Met deze kaart leent u echter geen geld. U moet vooraf een bedrag op deze kaart storten. Als u de kaart regelmatig gebruikt zal u dus ook regelmatig geld moeten opladen. Bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld Viabuy, Skrill of ICS.
Geld lenen kost geld