Creditcards vergelijken

Hoe veilig is betalen met een creditcard?

Er zijn wereldwijd drie verschillende creditcards te onderscheiden die nagenoeg overal geaccepteerd worden: VISA, Mastercard en American Express. Wat betreft betaalveiligheid en verzekering van uw aankopen zijn deze creditcards vergelijkbaar. Vergelijk deze creditcards hier.

Vroeger hoefde u slechts een handtekening te zetten bij een betaling met uw creditcard, maar tegenwoordig is de handtekening vervangen door een pincode. Hierdoor is het betalen met een creditcard in een winkel veel veiliger geworden. Daarnaast nemen banken veel voorzorgsmaatregelen zoals het constant monitoren van verdachte transacties.

Ik ben mijn creditcard kwijt

Als u uw creditcard bent verloren of is gestolen, dan is het zaak om zo snel mogelijk uw bank te bellen. Elke bank heeft een telefoonnummer dat vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar is om uw creditcard te blokkeren. Vanaf dat moment kunnen er geen betalingen meer verricht worden en bent u beschermd tegen diefstal en fraude met uw creditcard. Het rest u slechts om een formulier in te vullen om het bedrag dat besteed is terug te vorderen in de periode tussen het verlies en het blokkeren van uw creditcard.

Zijn aankopen verzekerd als producten of diensten niet worden geleverd?

Uw aankopen zijn vaak verzekerd als u ze met uw creditcard aanschaft. De precieze voorwaarden verschillen per bank en per creditcardmaatschappij. Als u bijvoorbeeld een vliegticket heeft gekocht en de vliegtuigmaatschappij gaat failliet, dan belooft de creditcardmaatschappij of de bank uw geld terug te storten. Aangezien het vaak een lang proces is om geld terug te vorderen van een failliet bedrijf, neemt de bank dit risico op zich. U krijgt uw geld terug zodra het faillissement van het bedrijf is bevestigd.

Er is een bedrag afgeschreven zonder mijn toestemming

Als er een bedrag van uw creditcard is afgeschreven zonder uw toestemming, dan kan er sprake zijn van fraude of diefstal. In dit geval komt u er pas na de transactie achter dat uw gegevens gestolen zijn. Doordat het vaak te achterhalen is waar de betaling heeft plaatsgevonden, is het meestal eenvoudig aan te tonen dat u de transactie niet zelf heeft gedaan. Daarnaast worden verdachte transacties automatisch gedetecteerd. Bijvoorbeeld, bij een betaling met uw creditcard in Rusland, terwijl u een uur daarvoor uw creditcard nog in Nederland heeft gebruikt, wordt meestal direct actie ondernomen door de creditcardmaatschappij. Als is aangetoond dat u de betaling niet zelf heeft gedaan, wordt het bedrag teruggestort op uw rekening.


Gerelateerde artikelen

Contactloos skimmen voorkomen, zo doet u dat

20 oktober 2017

In 2014 werd contactloos betalen geïntroduceerd in Nederland. Met contactloos betalen is het mogelijk om te betalen bij een pinautomaat zonder de pincode in te voeren.
Lees meer >>


Aankoopverzekering bij creditcards

11 oktober 2016

Heel wat creditcardmaatschappijen geven een gratis aankoopverzekering. De gekochte goederen zijn ondermeer beschermd tegen diefstal. Maar hoe werkt dit juist?
Lees meer >>


Creditcards worden steeds veiliger

06 april 2016

De Amerikaanse hacker Samy Kamkar heeft laten zien dat creditcardnummers eenvoudig achterhaald kunnen worden. Reden te meer voor creditcardmaatschappijen om de beveiliging verder op te schroeven.
Lees meer >>


Creditcard verzekering

26 januari 2016

Wist u dat in de meeste gevallen een creditcard verzekering automatisch bij uw creditcard zit? Deze verzekering is geheel kosteloos en biedt verschillende voordelen.
Lees meer >>


Creditcard geblokkeerd of geweigerd

27 juli 2015

Als uw creditcard geweigerd wordt omdat deze bijvoorbeeld geblokkeerd is kan dat heel vervelend zijn.
Lees meer >>


Hoe kunt u betalen met een creditcard?

17 juli 2015

Als u nog niet zo bekend bent met het gebruik van een creditcard dan volgen hier een aantal tips over hoe u kunt betalen met een creditcard.
Lees meer >>


Hoe veilig is een creditcard?

06 juli 2015

Als u zich afvraagt of het betalen met een creditcard veilig is dan kunt u gerust gesteld worden want het antwoord is namelijk ja.
Lees meer >>


Normale Creditcard

visa mastercard

Bij een normale creditcard geeft de bank u een maandelijkse kredietlimiet van bijvoorbeeld €1 250, €2 500 of €5000. De uitgaven die u tijdens een bepaalde maand doet worden bij het begin van de volgende maand afgerekend. U koopt dus op krediet en 'leent' geld dat u later moet terugbetalen. Bovendien zijn vrijwel al uw aankopen automatisch 180 dagen verzekerd tegen verlies, schade en diefstal. Bekende cards zijn de Mastercard Classic, de Visa World Card of de American Express creditcards.

Prepaid Creditcard (debitcard)

prepaid creditcard

Een prepaid creditcard geeft u alle mogelijkheden van een gewone creditcard, zodat u deze handig kan meenemen op reis of gebruiken voor spullen te kopen in online shops. Met deze kaart leent u echter geen geld. U moet vooraf een bedrag op deze kaart storten. Als u de kaart regelmatig gebruikt zal u dus ook regelmatig geld moeten opladen. Bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld Viabuy, Skrill of ICS.
Geld lenen kost geld