Creditcards vergelijken

Creditcard geblokkeerd of geweigerd

27 juli 2015

Als uw creditcard geweigerd wordt omdat deze bijvoorbeeld geblokkeerd is kan dat heel vervelend zijn.

Toch gebeurt het iedereen weleens dat u de pincode invoert of dat u uw creditcard door de betaalmachine in de winkel haalt en dat de winkelier u moet melden dat uw creditcard geblokkeerd of geweigerd is. 

U vraagt zich natuurlijk meteen af wat er aan de hand is en u neemt contact op met de klantenservice van uw bank of van uw creditcard maatschappij. Dat uw creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt kan verschillende redenen hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld uw maximale bestedingslimiet hebben bereikt, u kunt meer dan drie keer een foute pincode hebben gebruikt of de bank heeft misschien een verdachte transactie opgemerkt en wil het zekere voor het onzekere nemen. 

Als uw creditcard geblokkeerd of geweigerd is moet u altijd even contact opnemen met de klantenservice om te vragen wat er aan de hand is, óók als u in het buitenland bent. De klantenservice heeft vaak een speciaal nummer voor mensen die bellen vanuit het buitenland. U kunt vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bij uw bank of creditcard maatschappij terecht om erachter te komen waarom uw creditcard geblokkeerd of geweigerd is. 

Vooral als u bijvoorbeeld op reis bent en niet beschikt over contant geld omdat u zich had voorgenomen geen geld te gaan omwisselen in vreemde valuta en u ook niet kunt opnemen met uw normale betaalpas kan het voor hele vervelende situaties zorgen als u geen geld kunt opnemen of kunt betalen met uw creditcard. 

Probeer daarom altijd goed voorbereid op reis te gaan en voordat u weg gaat uit Nederland uw saldo te controleren of eventueel een klein bedrag op te nemen uit de automaat om te kijken of uw creditcard nog naar behoren werkt. U kunt er immers beter in Nederland achter komen dat er wat met uw creditcard aan de hand is dan als u al over de grenzen bent. 

Creditcard onleesbaar

Het kan natuurlijk ook nog gebeuren dat uw creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt omdat deze per ongeluk een beschadiging heeft opgelopen. Creditcards bevatten een magnetische strip waar al uw gegevens op staan en wanneer die strip beschadigd is dan kan het betaalapparaat of de ATM uw gegevens niet correct meer lezen. 

Uw creditcard kan beschadigd raken door bijvoorbeeld uw sleutels in uw tas of als de creditcard te dicht in de buurt komt van een andere grote en sterke magneet. Probeer uw creditcard altijd goed en zorgvuldig te bewaren in uw portemonnee of eventueel in een beschermhoesje voor pinpassen of creditcards. 

Controleer ook altijd even voordat u naar het buitenland gaat of u uw handtekening wel heeft geplaatst op de achterkant van uw creditcard om de kans op fraude en misbruik te verkleinen. Als uw creditcard hetzij in Nederland of in het buitenland geblokkeerd of geweigerd wordt probeer dan uw hoofd koel te houden en rustig te blijven want als u kalm bent dan kunt u het beste zoeken naar een oplossing. 

Storing betaalsysteem

Een andere reden dat uw creditcard geblokkeerd of geweigerd kan worden kan ook nog zijn dat het elektronische betaalsysteem een defect heeft. Soms kan het probleem dus niet aan de creditcard zélf liggen maar aan een storing in een cloud of een fout die optreed bij het online betalen. Als dit het geval is dan wordt dit meestal zo snel mogelijk weer verholpen. Het beste wat u dan kunt doen is even wachten en het iets later nog een keer proberen. 

Creditcard zelf laten blokkeren

Mocht u zelf uw creditcard laten blokkeren omdat u deze bent verloren of omdat deze bijvoorbeeld is gestolen dan zijn er als u in het buitenland bent vaak wel noodoplossingen. Zo kunt u in het allerergste geval contact opnemen met uw bank of creditcard maatschappij die eventueel ook geld kan overmaken naar een lokale bank waar u dan uw geld op vertoon van uw paspoort kunt afhalen. Natuurlijk zijn hier wel kosten aan verbonden dus probeer deze oplossing te bewaren voor echte noodgevallen. 

Als uw kaart geblokkeerd is en de bank weet dat alles in orde is dan zal er een nieuwe creditcard worden aangemaakt. Omdat deze creditcard moet worden gedrukt kan dit enkele dagen in beslag nemen. Als u toch een nieuwe creditcard nodig heeft omdat deze geblokkeerd, beschadigd of verlopen is kunt u ook overwegen om een creditcard met een chip en een pincode aan te vragen. 

Met deze creditcard zet u dus niet alleen meer een handtekening bij de betaling maar moet u net, zoals met uw normale bankpas, een pincode invoeren. Dit is voor uw eigen veiligheid en u verkleint zo de kans dat er misbruik wordt gemaakt van uw creditcard. Nogmaals het kan altijd gebeuren dat uw creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt maar gelukkig is er in de meeste gevallen snel een oplossing te vinden voor uw probleem.

 


Gerelateerde artikelen

Contactloos skimmen voorkomen, zo doet u dat

20 oktober 2017

In 2014 werd contactloos betalen geïntroduceerd in Nederland. Met contactloos betalen is het mogelijk om te betalen bij een pinautomaat zonder de pincode in te voeren.
Lees meer >>


Aankoopverzekering bij creditcards

11 oktober 2016

Heel wat creditcardmaatschappijen geven een gratis aankoopverzekering. De gekochte goederen zijn ondermeer beschermd tegen diefstal. Maar hoe werkt dit juist?
Lees meer >>


Creditcards worden steeds veiliger

06 april 2016

De Amerikaanse hacker Samy Kamkar heeft laten zien dat creditcardnummers eenvoudig achterhaald kunnen worden. Reden te meer voor creditcardmaatschappijen om de beveiliging verder op te schroeven.
Lees meer >>


Creditcard verzekering

26 januari 2016

Wist u dat in de meeste gevallen een creditcard verzekering automatisch bij uw creditcard zit? Deze verzekering is geheel kosteloos en biedt verschillende voordelen.
Lees meer >>


Hoe kunt u betalen met een creditcard?

17 juli 2015

Als u nog niet zo bekend bent met het gebruik van een creditcard dan volgen hier een aantal tips over hoe u kunt betalen met een creditcard.
Lees meer >>


Hoe veilig is een creditcard?

06 juli 2015

Als u zich afvraagt of het betalen met een creditcard veilig is dan kunt u gerust gesteld worden want het antwoord is namelijk ja.
Lees meer >>


Normale Creditcard

visa mastercard

Bij een normale creditcard geeft de bank u een maandelijkse kredietlimiet van bijvoorbeeld €1 250, €2 500 of €5000. De uitgaven die u tijdens een bepaalde maand doet worden bij het begin van de volgende maand afgerekend. U koopt dus op krediet en 'leent' geld dat u later moet terugbetalen. Bovendien zijn vrijwel al uw aankopen automatisch 180 dagen verzekerd tegen verlies, schade en diefstal. Bekende cards zijn de Mastercard Classic, de Visa World Card of de American Express creditcards.

Prepaid Creditcard (debitcard)

prepaid creditcard

Een prepaid creditcard geeft u alle mogelijkheden van een gewone creditcard, zodat u deze handig kan meenemen op reis of gebruiken voor spullen te kopen in online shops. Met deze kaart leent u echter geen geld. U moet vooraf een bedrag op deze kaart storten. Als u de kaart regelmatig gebruikt zal u dus ook regelmatig geld moeten opladen. Bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld Viabuy, Skrill of ICS.
Geld lenen kost geld